Taustainfoa

Merle-genetiikan tutkimista on vienyt suurin askelin eteenpäin kanadalainen catahoula-rodun kasvattaja Mary Langevin, joka toimii läheisessä yhteistyössä Tilia Laboratorion (ent. Vemodia Laboratorio) Dr. Sona Pekován ja Dr. Tereza Jancuskován kanssa. Lisäksi Dr. Helena Synková on mainittava nimi erityisesti Ma-alleelin yhteydessä. Mary Langevin on julkaissut englanninkielisen nettisivun ”Merle – SINE Insertion from Mc to Mh – The Incredible Story of Merle” ja on julkaissut yli sadan sivun PDF-kirjan merle-genetiikasta rikkain selittein ja esimerkkikuvin. Facebookissa on lisäksi Maryn ylläpitämä ryhmä nimeltä ”Merle – SILV SINE Insertions from Mc to Mh”, jossa jaetaan tietoa ja kysytään lisää merle-genetiikasta.

Leigh Anne Clark, Kate L. Tsai, Jacqualyn M. Evans ja Sarah C. Murphy julkaisivat elokuussa 2018 merle-tutkimustaan käsittelevän artikkelin ”Length variations within the Merle retrotransposon of canine PMEL: correlating genotype with phenotype”. Dr. Clark esittelee artikkelissa mm. Tiliasta poikkeavan skaalan emäsparien pituuksista ja on nimennyt epätyypillisen merlen uudelleen diluuttimerleksi (Md).
Dr. Clark on tehnyt useita muitakin merleä koskevia julkaisuja ja on hyödyntänyt merle-tutkimuksissaan useita collieita sekä on keksinyt tälläkin sivustolla mainitun pigmentinjyvät taulukossa -vertauskuvan selitteeksi merlen toiminnan mekaniikasta.

Tämän kaiken kasaamisesta haluan kiittää isosti yllämainittuja merle-genetiikkaa tutkineita henkilöitä ja laboratorioita niiden takana, kaikkia koiransa testanneita ja kuvia luovuttaneita, Jenny Sahrlundia joidenkin ajatusten pukemisesta sanoiksi ja useita muita henkisestä tuesta varsinaisen artikkelin lyhyen deadlinen edessä.

Alkuperäinen artikkeli, johon sivusto pohjautuu, julkaistiin Colliesanomissa 3/2018.
Sivusto on saatavilla artikkelina PDF-muodossa kysyttäessä, jucaides@gmail.com

Kiitos kiinnostuksesta merleihin. ♥

Sivuston kuvat, joissa ei ole erillistä copyright-merkintää, ovat itseni Suvi Lehdon ottamia. (pl. Merle rotumääritelmässä -artikkelin kuvat.)