– Kryptinen merle

Mc (200-230 bp)
Mc+ (231-246 bp)

Kryptinen merle voi olla monelle entuudestaan tuttu termi koirasta, jonka tiedetään olevan merle, mutta jonka ilmiasusta ei voitaisi sitä päätellä tai että koiralla on vain hyvin pieni merle-alue jossain vahvistamassa merle-väritystä. Usein kuitenkin tällainen koira, jolta pieni satunnainen merle-alue löytyy, on todennäköisimmin joko mosaiikki tai harlekiini merle – ei kryptinen.

Kryptisen merlen alleeli on niin lyhyt, että se vastaa liki kaikin tavoin ei-merleä koiraa – paitsi se on merle. Tällaisilla koirilla ei ole lainkaan merle-kuviointia turkissaan, ei muutosta turkin väriin eikä pigmentin haalenemista. Kryptisillä merleillä ei myöskään esiinny muutoksia silmien väriin eikä pigmentin tuhoutumista valkoiseksi.

Koska kryptistä merleä ei voi mitenkään tunnistaa merleksi ilman geenitestiä on hyvin todennäköistä että osa tricoloureista ja soopeleista koiristamme onkin oikeasti kryptisiä merlejä joista emme ole edes tietoisia. Jalostuksessa kryptinen merle yhdistettynä muihin merle-alleeleihin vastaa liki täysin ei-merleä koiraa; jopa niin kutsutun ”tuplamerlen” (koiran joka kantaa kahta kopiota merle-alleelista) osana Mc on vaaraton eikä altista koiraa terveysongelmille, koska lyhyellä alleelilla ei ole ns. voimaa tuhota pigmenttiä (mihin terveysongelmat perustuvat). Tällainen ”tuplamerle” voi olla myös täysin mahdoton tunnistaa poikkeavaksi normaalista merlestä ilmiasultaan.

Esim.
* Mc/Mc tai Mc+/Mc+ tai Mc/Mc+ (kaksi kryptistä merleä yhdistetty, pentu saanut molemmilta vanhemmiltaan kopion Mc-alleelista itselleen) – ei merle-kuviointia, todennäköisesti ei muutosta koiran turkin väriin tai pigmenttiin mutta voi myös mahdolliseti aiheuttaa hyvin lievää haalentumista tai rusehtavaa sävyä varsinkin pitkäkarvaisilla koirilla. Ei vaikutusta koiran silmien väriin.
* Mc/M (klassinen merle yhdistetty tricolouriin, joka onkin oikeasti kryptinen merle) – koira on ilmiasultaan kuin klassinen merle, pienet diluution väriset laikut ovat mahdollisia. Koiralla voi olla siniset silmät, mutta pigmenttiä ei ole tuhoutunut valkoiseksi.

Mc tai Mc+ -collieita

m/Mc (Kalalassie’s life is like a box of chocolates, kasvattaja & kuvan © Cordula Weiß) – Tilia-testattu Mc 219 bp
m/Mc (Elia vom Hallerhof, om. Susanne Nassler, kuva © Ann-Kathrin Riedel) – Laboklin-testattu
m/Mc (Amy von der Vogelranch, om. Sandra Wilke, kuva © Ann-Kathrin Riedel) – Laboklin-testattu