– Harlekiinimerle

Mh (269-280 bp)

Harlekiinimerle, tai paimenharlekiini (herding harlequin), on viimeisin löydös merle-alleelien maailmassa. Harlekiinimerlellä ei ole nimestään huolimatta mitään varsinaista tekemistä varsinaisen H-lokuksen harlekiinin kanssa, harlekiinimerle on saanut nimensä kyvystään aiheuttaa valkoista jopa heterotsygoottina. Tästä johtuen myös heterotsygooteilla harlekiinimerleillä on tavattu näkö- ja kuulo-ongelmia, joskaan ne eivät ole yleisiä.

Harlekiinimerlen ilmiasu koirassa voi vaihdella erittäin paljon, mutta on pari tyypillisintä harlekiinimerlen variaatiota joista se voi olla tunnistettavissa.

”Minimaalinen merle” eli usein kryptiseksi merleksi sekoitettu ilmiasu, jossa koira on muutoin normaalin värinen mutta siinä on merle-alue tai pari satunnaisilla alueilla on tyypillinen harlekiinimerlen fenotyyppi. Toisinaan merle-alueet ovat niin pieniä ja huomaamattomissa paikoissa että ne ovat vaikea havaita, esimerkiksi korvanlehden kulmassa, takajalan sisäosassa, varpaassa..

Joillain yksilöillä voi ilmetä myös irish-kuviosta (collieilla tyypilliset valkoinen kaulus, etujalat, takajalkojen sukat, jne) poikkeavasti valkoista myös muualla rungossa tai levinneet normaalin irish-kuvion alueet. Valkoista saattaa ilmetä paikoissa, jotka ovat lehmänkirjavuudelle (piebald) tyypillisiä, vaikkei koira kantaisi lehmänkirjavuutta. Koiran haalentuneet alueet voivat olla vieläkin vaaleammat, liki valkoiset.

Tyypillinen Mh-koira voi olla myös monenkirjava, siinä voi ilmetä isoja värillisiä laikkuja monissa eri sävyissä (nk. tweed-kuvio). Merlekuvion seassa on usein eri kokoisia valkoisia laikkuja. Myös koiran oma irish-kuvio voi olla levinnyt, mutta se saattaa olla vaikeampi havaita muiden valkoisten alueiden joukosta.

Harlekiinimerle voi muistuttaa hyvin paljon myös klassista merleä, periyttäen silti hyvin selvää harlekiinimerleä jälkeläisiinsä.

Mh -collieita

m/Mh (TDCH Windkist’s Lean On Me, omistaja & kuva © Shawn Ashley Evans) – Tilia-testattu Mh 273 bp
m/Mh (Kalalassie’s low likelihood high impact, kasvattaja & kuvan © Cordula Weiß) – Tilia-testattu Mh 273 bp
m/Mh (Beautiful Girl vom Langenhorster Wald, kasvattaja Ruth Niemarkt, kuva © Laura Längsfeld)
Tilia testattu Mh 296 bp – pisin Mh-alleeli mitä on koskaan löydetty.