– Mosaiikki merle

Mosaiikki on yleisnimitys merlelle koiralle, jolla on useampi kuin kaksi alleelia yhdessä lokuksessa. Merle on lokuksena helposti mutatoituva, niinpä mosaikismin saa aikaiseksi solun spontaani lyhentyminen mutatoitumalla. Toistaiseksi tutkimukset eivät ole havainneet alleelin mutatoituvan pidemmäksi.

Alkion varhaisessa kehitysvaiheessa solu kasvaa ja jakautuu. Yksi soluista mutatoituu lyhyemmäksi kuin muut ja jatkaa jakautumistaan, jolloin koirasta on tullut mosaiikki – sillä on 3 eri alleelia M-lokuksessa, joskin vain 2 alleelia yhdessä solussa kerrallaan.

Eri merle-alleelien yhdistelmät aiheuttavat erilaisen ulkonäön, joten mosaiikkien ilmiasut voivat vaihdella laidasta laitaan. Mosaiikkien ilmiasu sekä kyky periyttää alleelejaan vaihtelee myös sen mukaan, missä niiden eri solut kehossa sijaitsevat.

Kuvassa esiintyvä mosaiikki sileäkarvainen collie testattiin Tiliassa m/[Ma+]/Mh. Se on siis perinyt vanhemmiltaan alunperin alleelit m ja Mh. Alkion kehitysvaiheessa Mh-alleeli on lyhentynyt Ma+:ksi, joten sillä on nyt sekä m/Mh -soluja että pienempi määrä m/Ma+ -soluja. Hakasulkeisiin merkitty [Ma+] indikoi sen olevan koiran vähäinen alleeli, jota esiintyy vähemmän eli koiran fenotyyppi tulee pääosin harlekiinimerlen mukaan ja se onkin erinomainen esimerkki minimaalisesta merlestä.

m/[Ma+]/Mh (Mabinogion Saragosa, omistaja & kuva © Kim Dusch) – Tilia-testattu m, Ma+ 257 bp, Mh 269 bp

Mikäli tämän koiran vähäisen alleelin eli m/Ma+ -solut sijaitsevat lisääntymiselinten alueella, sen on mahdollista periyttää jälkeläisilleen kaikkia kolmea alleeliaan – m, Ma+ tai Mh.

Tyypillisimmin mosaiikilla koiralla on kolme eri alleelia tavallisen kahden sijasta. Tähän mennessä eniten alleeleja M-lokuksessa on löydetty yhdeltä koiralta yhteensä kuusi – australiankoolie Dicen jälkeläisten tulokset saivat omistajat testaamaan Dicen uudelleen, sillä sen ensimmäinen testitulos ei kulkenut käsi kädessä jälkeläisten tulosten kanssa. Dice on periyttänyt kaikkia alleelejaan, kuitenkin eniten harlekiinimerle-jälkeläisiä omien varsinaisten alleeliensa mukaisesti.

Austraaliankoolie uros Dice (omistaja ja kuva © Penny Nalder). Dice on testattu Tiliassa monella eri tapaa, mutta vasta sen sperman avulla siltä löydettiin ennätykselliset 6 alleelia M-lokuksessa; [Mc]/[Mc]/[Mc]/[Mc+]/Mh/Mh
Dicen emäsparit samassa järjestyksessä: [213]/[220]/[230]/[235]/269/269

Mosaiikkeja collieita

m/[Ma+]/Mh (Mabinogion Saragosa, omistaja & kuvan © Kim Dusch) – Tilia-testattu m, Ma+ 257 bp, Mh 269 bp
Koira on sama kuin yllä olevassa kuvassa, jossa se on kuvattu toiselta puolelta.
m/[Mc]/M/[Mh] (Quid Quid Agis Basium, omistaja & kuvan © Juliane Schmidt)
Tilia-testattu spermalla m, Mc 220 bp, M 268 bp, Mh 274 bp. Scott on periyttänyt kaikkia eri alleelejaan jälkeläisilleen. Sillä on lisäksi yksi m/Ma (254bp) -jälkeläinen, joten on mahdollista ettei kaikkia sen omia alleeleja ole ’saatu kiinni’ testissä.
m/[Mc]/Mh (Lowland’s Mate Colourful Confetti, kasvattaja Sabine Dressen-Irskens, kuva © Laura Längsfeld)
Tilia-testattu m, Mc 228 bp, Mh 273 bp
m/M/[Mh] (Beautiful Girl vom Langenhorster Wald, kasvattaja Ruth Niemarkt, kuva © Laura Längsfeld)
Tilia-testattu
m, M 268 bp, Mh 275 bp
m/[Mh]/Mh (Black or White vom Langenhorster Wald, kasvattaja Ruth Niemarkt, kuva © Laura Längsfeld)
Tilia-testattu
m, Mh 275 bp, Mh 296 bp – pisin Mh-alleeli mitä on koskaan löydetty. Tämä pentu on lisäksi testattu S-lokuksestaan eli valkokirjavuudesta, testitulos S/S eli se ei ole valkokirjava. Kaikki valkoinen värissä tulee siis merlestä.