Tervetuloa!

Blue merle on yksi rotumme kolmesta väristä ja se herättää usein huomiota kauneudellaan ja erilaisuudellaan, sillä jokainen yksilö on uniikki; kahta samalla tavalla marmoroitua merleä ei ole.

Kauneuden ja näyttävyyden takana piilee kuitenkin omat haasteensa ja kasvattajat saavatkin usein raapia päätään katsellessaan kasvattejaan – miksi erinomaiseksi luokiteltu merle onkin niin vaikea kasvattaa eikä sellaista meinaa saada aikaiseksi vaikka mitä yrittäisi? Miksi kaunisvärinen merle periyttikin tyhjästä liki tasavärisen, rusehtavan, värivirheellisen pennun ja onko se merle vai tricolour?

Genetiikka merlevärityksen takana ei ole aivan yksinkertainen ja viime vuosien uusimmat tieteelliset löydöt alleeleista monimutkaistavat merlen ymmärtämistä genetiikkatasolla entisestään. Tällä sivustolla esitellään merlen eri alleelit ja miten ne ilmenevät koirissa. Keskitymme vain merlevärin käsittelemiseen, joten kaikki koirat eivät välttämättä ole muutoin erinomaisia rotunsa edustajia.

Sivustolle olen pyrkinyt keräämään testattuja collieita, joita ei toistaiseksi ole vielä kovin paljoa. Mikäli olet testannut colliesi ja haluaisit sen sivustolle esimerkiksi, otathan yhteyttä jucaides@gmail.com

Suvi Lehto
Kennel Jucaides, sileäkarvaiset colliet

Alkuperäinen artikkeli, johon sivusto pohjautuu, on julkaistu Colliesanomissa 3/18.